lørdag 26. januar 2013

Slik selger du gullet ditt til gullsmeden

Gull har aldri vært verdt mer enn det er verdt akkurat nå, og nå er tiden inne for å selge alt overflødig gull som ligger gjemt langt bak i smykkeskrinet.

For noen år siden var det veldig sjeldent at gullsmeder var villige til å kjøpe gull og sølv fra privatpersoner, men det har heldigvis forandret seg nå. Det er nemlig blitt ganske mye mer vanlig å selge gullet sitt, og gullsmeder bruker derfor dette som en sjanse til å tjene litt ekstra penger. Så det er ikke lenger helt umulig å selge gullet sitt til dem, men prisene er ikke nødvendigvis de aller beste.

Av den grunn er det veldig lurt å sette seg litt inn i verdien på forhånd, slik at du ikke ender opp med å selge det for veldig mye mindre enn det egentlig er verdt. Dette kan du enkelt gjøre ved å finne vekten på rågullet i smykket eller ringen, og dermed finne ut hvor mange karat den er. Derfra må du finne dagens pris for den karaten gullet ditt er og regne ut hvor mye gullet er verdt.


Som nevnt tidligere er det ikke alle gullsmeder som er villige til å kjøpe gull av deg, og det er også mange som kun gir deg gavekort eller lar deg bytte det mot en ny vare av tilsvarende verdi. Grunnene for dette er jo åpenbare, men det positive med dette er at de dermed har mulighet til å gi deg en bedre pris for gullet ditt, da de med sikkerhet vet at du kommer til å bruke alle pengene i butikken deres igjen.

Ettersom smelteverdien av gull ikke alltid er like god som verdien av smykket kan det ofte lønne seg å bruke å selge smykket eller ringen til en annen privatperson. Her kan man bruke tradisjonelle kanaler som Finn.no eller en annonse i lokalavisa for å finne interesserte kjøpere. Verdien på smykket i usmeltet tilstand er veldig vanskelig å fastslå, men det kan fint ligge på 1,5x til 3x smelteverdien. Om det er laget av en kjent designet eller lignende vil verdien selvfølgelig være ennå høyere, og i disse tilfellene bør man uten tvil sjekke ut dette før man prøver å selge det. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar