fredag 22. november 2013

Er gull fortsatt en god investering?

I alle tider har mennesker brukt gull både som et betalingsmiddel, i tillegg til et investeringsmiddel. De som investerte i gull i løpet av de siste 50 årene har uten tvil gjort en veldig god investering, for verdien på gull har uten tvil kun gått opp, jevnt og trutt. Det har selvfølgelig vært et par fall i verdien, men disse har fort steget forbi den originale verdien igjen.

Hvorvidt gull fortsatt er verdt å invester i er et vanskelig spørsmål. Det er faktisk et spørsmål uten et konkret svar, for hvis vi kunne spådd fremtiden ville vi vært styrtrike.

Hvis man bruker fortiden som en indikasjon er det ingen tvil om at gull vil øke i verdi fremover. Det har tross alt økt i verdi i mange, mange år allerede, så hvorfor skulle det stoppe nå?

Det er et par ting som kan knuse verdien på gull. For eksempel kan forskere finne ut hvordan de lager syntetisk gull billig. Med et billig, syntetisk gull ville prisen uten tvilt rast raskere enn du kan tenke deg, da industrien ville hivd seg over denne teknologien. Folk flest ville kanskje fortsatt å kjøpe ringer og smykker av "ekte" gull, men det er ingen sikkerhet for at noen klarer å se forskjell på det syntetiske gullet og det ekte gullet. Det er heller ikke smykker som er det største markedet til gull, for både investering og industri er nemlig begge større.

Hvis vi får en ny, og eventuelt verre økonomiske krise er det også sjanser for at gull faller i verdi. Dette er av flere grunner, men hovedsaklig for at folk får dårligere råd, og dermed ikke har penger til å bruke på smykker. Dette gjelder også industrien, og en nedgangsperiode kan i verste fall bety at mange av de som bruker gull må redusere utgiftene sine, eller i verste fall legge opp.

 Funn av nye gullområder kan også påvirke verdien, eventuelt ikkefunn av nye områder. Hvis de finner mye gull i jorda vil prisen falle, mens den vil øke dersom man ikke finner like mye som forventet.

Hvorvidt gull fortsatt er en god investering kan vi ikke svare deg på, men nå har du i alle fall litt mer kunnskap om hvordan det hele fungerer. Husk at det er en million forskjellige ting som påvirker verdien, så akkurat som med aksjer er investering i gull en risiko. Du vet aldri hva som skjer i fremtiden, og er du riktig uheldig kan du tape en formue på å investere feil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar